Salatka z tunczykiem i biala fasola

Zupelnie spontanicznie wyjechalismy na krotki urlop. Fajnie bylo 🙂 Pogodna przecudna, jak na koniec wrzesnia. 27 stopni na plusie to swietna propozycja na urlop. 🙂 Jadlam pysznie oczywiscie 🙂 Kto mi zatem odpowie na pytanie co to jest: Schwäbische saure Kutteln? 😉

Tymczasem jeszcze przywoluje slonce ta salatka ze slonecznymi pomidorami i smaczna rybka 🙂

Dla 4 osob:

400 g bialej fasoli (z puszki lub waga po ugotowaniu)

2 puszki tunczyka w sosie wlasnym

400 g pomidorow

1 czerwona papryka

1 czerwona cebula

4 lyzki bialego octu winnego

sol, pieprz

1/2 lyzeczki cukru

6 lyzek oleju

Fasole odcedzic z puszki i wyplukac lub ugotowac sucha do miekosci i odecedzic. (Uprzednio namoczyc w zmnej wodzie na noc, wode odlac i zalac nowa) Tunczyka wyjac z puszki, odlac sos, rozdzielic widelcem na czesci. Pomiodory umyc i pokroic w osemki. Papryke umyc, oczyscic i pokroic w paski. Cebule obrac i posiekac w krazki. Wszystkie skladniki wlozyc do miski. 

Z oleju, octu, soli, pieprzu, cukru i oliwy przyzadzic sos. Sosem polac salatke i wymieszac.

Przepis z: „Lisa. Kochen & Backen” nr 8/2012

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.