Smietankowy placek pomaranczowy

Przygotowany na urodziny mlodszej pociechy. Aj, jak ten czas leci… A dzieci tak szybko rosna. Od jakiegos czasu walcze z przeziebieniem, wiec placek byl moze nieco skromny, niczym nie przelozony, malo „wyjsciowy” 😉 Ale- znakomicie pasowal do malenkiej raczki, a czekoladowa polewa zostala zjedzona ze smakiem. W srodku bardzo, bardzo mieciutki. Polecam na wszelkie Kinderparty i nie tylko.

Na forme o srednicy 26 cm:

150 g smietany kremowej

100 g masla

375 g cukru

szczypta soli

280 g maki

skorka otarta z 2 pomaranczy

6 malych jajek

250 g kuwertury czekoladowej

1/2 opakowania proszku do pieczenia (Przeznaczonego na 500 g maki)

Jajka ubic z cukrem na puszysta mase. Maslo rozpuscic na srednim ogniu, a nastepnie wystudzic. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodac sol, skorke z cytryny i smietane, wymieszac. Nastpnie dodac powoli make z proszkiem do pieczenia ciagle meiszajac. Na koniec dodac wystudzone maslo i szybko wymieszac tylko tyle, zeby nie bylo widac grudek. Przelozyc do formy wysmarowanej maslem i wyspanej tarta bulka. Piec w uprzednio nagraznym piekarnku w temperaturze 180°C przze 10 minut, nastepnie zmiejszyc temperature do 150 °C i piec kolejne 40 minut. Sprawdzic patyczkiem, czy ciasto jest w srodku suche i wyjac z piekarnika. Wystudzic i polac polewa czekoladowa. Przybrac w dowolny sposob- wybralam czastki pomaranczy z puszki.

Przepis z: „Lea Spezial. Landfrauen-Kuchen” nr 3/2011

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.