Weekendowa cukiernia #8- Tarta sliwkowa na kruchym ciescie

Ostatnio w mojej kuchni sporo sie piecze- po upieczeniu torta, o ktorym pisze w poprzednim wpisie zostalo sliwek. Upieklam zatem dla nas pyszna tarte z Weekendowej cukierni #8. Propozycja pochodzi od Doroty z bloga Kuchnia Doroty. Zawsze myslam, ze najlepszym partnerem dla sliwek jest ciasto drozdzowe. A tu juz po raz kolejny poznalam inne zestawienie i bardzo mi smakowalo 🙂

Pdaje przepis ze strony Weekendowej Cukierni wraz z moimi zmianami:

Na forme o srednicy 24 cm:

100 g zimnego masła pokrojonego w kostkę (wzielam po 50 g masla i 50 g margaryny do pieczenia)
170 g mąki pszennej tortowej
30 g mąki ziemniaczanej
1 jajko (M)
75 g brązowego cukru (wzielam bialy)
2 łyżki zimnego soku z cytryny
szczypta soli
skórka otarta z 1/2 cytryny

500 g śliwek węgierek (dojrzałych)
ok. 2 łyżek brązowego cukru1 cukier waniliowy
skórka otarta z 1/2 cytryny

Sposób
przygotowania:

Formę wysmarowalam maslem i wysypalam makałożyć papierem do pieczenia
Mąkę, cukier,
sól i masło posiekalam nozem, nastepnie dodalam sok z cytryny i jajko, a potem zagniotlam ciasto, uformowalam kule i zawinieta w folie wstawilam na godzine do lodowki.
Ciastem wykleić formę, spód ciasta nakłuć widelcem.

Śliwki umyć, przekroić na połowę, wypestkować. Wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Odstawić.

Piekarnik nagrzać do 175 oC.
Ciasto piec ok. 20 min do lekkiego
zrumienienia brzegów. Wyjąć z piekarnika i od razu, na gorące poukładać śliwki
(ścisło, jedna obok drugiej).

Wstawić ponownie do piekarnika i piec ok. 30
min.

Smakuje na cieplo i na zimno 🙂

Wpis uczestniczy w akcjach:

Weekendowa Cukiernia wrzesień    Wszystko ze śliwkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.