Tort ze sliwkowym musem i twarozkowym kremem

W sobote byl kiermasz odziezy uzywanej dla dzieci organizowany przez Klub dla mam. Caly piatek wieczorem spedzilam na robieniu tego torta:

Nie udalo mi sie wykonac lepszego zdjecia- byl juz pozny wieczor. Ciasta oczywcicie sprobowalam potem na kiermaszu i zapewniam was, ze bylo pyszne 🙂

Na forme o srednicy 26 cm:

Upiec biszkopt z 4 jajek- skladniki i przygotowanie znajdziecie tutaj. Biszkopt wystudzic i przekroic na polowe.

Mus sliwkowy:

1 k sliwek

8 platow zelatyny

60 g cukru

Sliwki przepolowic, wyjac pestki, 15- 16 ladnych polowek odlozyc dod ekoracji. Pozostale zagotowac z cukrem, gotowac przze kilka minut, az sie „rozpadna”. Zelatyne namoczyc w zimnej wodzie, wycisnac, rozpuscic w sliwkowym musie. Odstawic do wystygniecia. Gdy masa zaczyna sie zsiadac wylozyc ja na spod tortu.

Krem twarozkowy i dekoracja:

500 ml smietany kremowej

300 g serka twarogowego typu Philadelfia

5 lyzek soku pomaranczowego

40 g cukru

Smietane ubic na sztywno. Serek wymieszac z cukrem i sokiem oraz polowa smietany. Wylozyc na mus sliwkowy. Przykryc druga polowa biszkoptu. Posmarowac na wierzchu i dookola smietana. Ulozyc sliwki. Srodek tortu mozna przyozdobic (wzielam siekane migdaly) lub zostawic czysty.

Przepis uczestniczy w akcji:

Wszystko ze śliwkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.