Jablecznik od Lisel

Prosciutkie do zrobienia i szybkie w wykonaniu ciasto, na ktore przepis podawany od osoby do osoby dotarl wreszcie i do mnie 😉 Tym ciastem otwieram sezon na jableczniki, szarlotki i inne ciasta z jablkami.

Na balche o wymiarach 42×30 cm:

250 g masla

250 g cukru

5 jajek

1 opakowanie cukru waniliowego

kilka kropel aromatu migdalowego

350 g maki

1 opakowanie proszku do pieczenia (przeznaczone na 500 g amki)

1 kg jablek

Maslo utrzec z cukrem i dodawac po jednym jajku ciagle ucierajac. Jablka obrac, wyciac gniazda nasienne, pokroic w kostke. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia. Dod masy maslanej dodac cukeir waniliowy i aromat migadlowy, nastepnie ciagle ucierajac dodac make. Wyrobic ciasto, wlozyc jablka, lekko wymieszac. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C ok. 30 minut.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.