Fasola po grecku

Fasolkowo i pomidorowo- ze swiezymi ziolami. Poza sezonem mozna wziac suszone 🙂 Tak pryzzadzona fasolka zajada sie cala moja rodzina.

Dla 4 osob

500 g fasolki szpargowej

5-6 sredniej wielkosci pomidorow

150 g wedzonego boczku

1 zabek czosnku

2 cebule

sol, pieprz

tymianek, oregano ( w sezonie swieze, poza sezonem suszone)

Fasolke oczyscic i ugotowac na pol miekko w osolonej wodzie. Odecdzic. Zabek czosnku drobno posiekac, cebule pokroic w kostke. Podsmazyc wraz z pokrojonym w kostke boczkiem na rumiano. Pomidory spazyc, obrac ze skorki, pokroic w kstke, dodac do opdsmazonej cebuli, czosnku i boczku. Dusic az do uzyskania gestego sosu, nastepnie wlozyc fasole i pogotowac przez chwile, az bedzie odpowiednio miekka. Nastepnie doprawic do smaku sola, pieprzem i swiezymi ziolami.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.