Zupa pieczarkowa warszawska

Wlasnie tak zupe jadlam w dziecinstwie. Z ryzem. Wprawdzie nie jestem Warszawianka, ale pochodze spod Warszawy 😉 Zupa smakuje do dzis 🙂

Na 4-6 porcji:

300 g pieczarek

1 cebula

2 marchewki

1 pietruszka

1 lyzka masla

2 lyzeczki maki

5 szkalnek grzybowego rosolu

100 g ryzu

1/2 szklanki kwasnej smietany

sok z cytryny

1 listek laurowy

mielona papryka slodka, sol

Pieczarki oczascic i drobno poszatkowac. Skropic sokiem z cytryny, wymieszac. Marchewke i pietruszke oskrobac, zetrzec na tarce jarzynowej. Cebule obrac, posiekac w kostke, zeszklic na masle, dodac jarzyny i pieczarki, podlac 1-2 lyzkami wody, dusic na niewielki ogniu, az zmiekna. Obsypac maka, papryka i smazyc 2 minuty. Zalac goracym rosolem, dodac listek laurowy i wsypac ryz. Gotowac na niewielkim ogniu ok. godzine od czasu czasu mieszajac, az ryz bedzie miekki, doprawic smietana i sola.

Przepis uczestniczy w akcjach:

  Kuchnia Regionalna II Edycja  Smaki naszego dzieciństwa

Przepis z ksiazki: „Kuchnia polska” M.Caprari

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.