Ciasto marchewkowe z orzechami wloskimi

Znowu robilo furore i znowu udalo mi sie zrobic tylko zdjecia w calosci 😉 Zapewniam was, ze niezwykle smakowite 🙂

Na balche o wymiarach: 40X30 cm:

500 g marchewki

10 jajek

600 g cukru

2 male fiolki oromatu pomaranczowego

250 g maki

2 lyzeczki proszku do pieczenia

500 g siekanych orzechow wloskich

polewa czekoladowa

Marchewki oczyscic, obrac, zetrzec na tarce o drobnych oczkach na wiorki. Zoltka oddzielic od bialek. Bialka ubic wraz z 300 g cukru na sztywna piane- cukier wspujemy stopniowo. Zoltka ubic z 300 g cukru na puszysta mase. Dodac aromat pomaranczowy. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia i dodac do amsy jajecznej, ubijac mikserem, dodac marchewke i orzechy. Na koniec wylozyc biane z bialek i lekko wymieszac. Przelozyc do wylozonej papierem do pieczenia blachy. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C (z termoobiegiem- 180°C) ok. 45-50 minut na zloty kolor. Po przestygnieciu polac polewa czekoladowa. Ciasto mozna tez upiec w formie o polowe mniejszej 20X30 cm i zmiejszyc skladniki o polowe.

 

Przepis dodaje do akcji:

Przepis z: „Lisa. Kochen & Backen” nr 12/2011

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.