Chleb z platkami owsianymi i miodem

Przepis na ten chleb znalazlam tutaj. I oczywiscie natychmiast wyprobowac musialam 🙂 Naprawde pysznie smakuje 🙂

 

Przepis, ktory cytuje:

Na 1 bochenek:

500g mąki pszennej

350g wody

1 filiżanka płatków owsianych

1 duża łyżka miodu gryczanego (Karto_flana: wzielam jakis inny)

1 łyżeczka soli

7g drożdży instant

2 łyżki zakwasu żytniego dokarmionego kilka godzin
wcześniej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Wszystkie składniki umieszczamy w misce lub w maszynie do
chleba i wyrabiamy gładkie ciasto. (karto_flana: wyrabialam reka jakies 10 minut)

2. Ciasto będzie miało dość luźną konsystencję ale
zdecydowanie nie lejącą. Łatwo po obsypaniu mąką wierzchu uda się uformować
bochenek.

3. Wyrobione ciasto odstawiamy na 1,5h do wyrośnięcia.

4. Następnie delikatnie spłaszczamy i formujemy bochenek.

5. Wstawiamy do koszyka obsypanego mąką przykrywamy
ściereczką i zostawiamy na 1,5h.

6. Nagrzewamy piekarnik z blachą do 220st.

7. Na wrzącą blaszkę delikatnie przekładamy bochenek.

8. Pieczemy 40minut. Studzimy na kratce.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.