Placek z delikatnym kokosowym kremem

Juz pachnie wakacjami w egzotycznej scenerii 🙂 I w tle slychac te piosenke:

Na forme o srednicy 24 cm:

50 g kuwertury czekoladowej ciemnej

3 jajka

200 g cukru

175 g maki

1/2 opakowania proszku do pieczenia (przeznaczonego na 500 g maki)

6 lyzek oleju

2 lyzki kakao

4 lyzki mleka

425 ml mleczka kokosowego nieslodzonego

1 lyzka maki ziemniaczanej

100 g smietany 30%

Kuwerture polamac i rozpuscic. Zoltka oddzielic od bialek. Bialka ubic na sztywna piane dodajac jednoczescie 85 g cukru. Zoltka ubic z 6 lyzkami zimnej wody i 85 g cukru. Dodac make wymieszana z proszkiem do pieczenia i olej. Dodac piane z bialek i lekko wymieszac. Polowe masy wymieszac z kakao, mlekiem i kuwertura, a druga z 3 lyzkami mleka kokosowego.  Przelozyc do natluszczonej foremki i piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C ok. 45 minut. Wystudzic.

Przygotowac krem: wymieszac make ziemniaczana, 30 g cukru i mleczko kokosowe, zagotowac, dodac smietane. Przelozyc na wierzch ostudzonego ciasta.

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.