Piers indyka z nadzieniem chlebowym

Niedzielny obiad- smakowal domowym panom 🙂

Dla 4 osob:

1 kg piersi z indyka

2 kromki chleba tostowego

150 ml mleka

1 peczek pietruszki

1 zabek czosnku

1 szalotka

1 jajko

100 ml bialego wina wytrawnego

200 ml bulionu drobiowego

sol, pieprz

2 lyzki oleju

Piers z indyka nakroic w srodku tworzac „kieszen”. Posolic i popieprzyc rowniez wewnatrz. Chleb pokroic w kostke, zalac goracym mlekiem. Odstawic. Pietruszke posiekac. Szalotke i czosnek drobno posiekac. Podsmazyc na oleju. Dodac pietruszke. Wystudzic, dodac wraz jajkiem do odcisnietego chleba. Wymieszac. Nadzienie doprawic do smaku. Nadzienie wlozyc do pryzgotowanej w piersi indyka „kieszonki” Zamknac za pomoca wykalaczek lub szpadek. Pieczen podsmazyc ze wszytskich stron na goracym oleju, ulozyc w brytfannie, podlac winem i bulionem. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (z termoobiegiem- 160°C) podlewajac czesto goracym sosem ok. 60-75 minut. Poniewaz sos wyparowal prawie calkowicie polecam do tego dania np. bialy sos cebulowy i makaron.

Przepis uczestniczy w akcji:

Embed_pcumkefuyoggl13ioq9vn3y4hm6q9gzz

Przepis na podstawie: „Lisa. Kochen und Backen” nr 2/2012.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.