Sernik z truskawkami

Pyszniutki. „Takiego dobrego sernika, to w zyciu nie jadlem”- oj pochwala z ust taty jest szczerozlota 🙂 Nie udalo mi sie zrobic ladnych zdjec, bo szybko sernik zniknal 😉

 

Na forme o srednicy 24 cm:

200 g herbatnikow typu petit buerry

55 g masla

150- 200g truskawek

5 jajek

250 g cukru pudru

1 opakowanie cukru waniliowego

1 i 1/2 lyzeczki maki ziemniaczanej

800 g twarozku typu Philadelfia

szczypta soli

Foremke natluscic. Herbatniki drobno pokruszyc umieszajac w foliowej torebce i walkujac walkiem do ciasta. Zagniesc okruchy z miekkim maslem, wylozyc do foremki i docisnac lyzka.

Truskawki umyc i oczyscic, ewentualnie wieksze pokroic wylozyc na ciasteczkowy spod. Zoltka jajek oddzielic od bialek. Biala ubic ze szczypta soli na sztywna piane. Zoltka utrzec z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszysta mase. Dodac ser i make ziemniaczana. Dokaldnie wymiszac. Pod koniec dodac paine z bialek i lekko wymiszac lyzka. Przelozyc mase serowa do foremki. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 220 °C 10 minut, nastepnie zmniejszyc temperature do 150°C i piec kolejne 70 minut.

Wpis uczestniczy w akcjach:

Embed_pcumkefuyoggl13ioq9vn3y4hm6q9gzz  Embed_gapvuu4d2k195qypusjsvmvglbh7ywzz 

Embed_h5l2cby6w9hbrbayhbfmbtmqyb1nlgzz

Wszystkiego dobrego kochany tatku…

Przepis zb”Woche der Frau. Traumhafte Sommerkuchen” nr 1/2011

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.