Drozdzowy placek z truskawkami i kruszonka

Sezon na truskawki w moim ogrodku wlasnie trwa. Skutkiem tego oto ten placek: szybciutko i pyszniutko. Drozdzowy spod i kruszonka na wierzchu- czegoz wiecej do szczescia potrzeba? 😉

 

Na forme o srednicy 26 cm:

150 g masla

125 ml mleka

21 g swiezych drozdzy

1 lyzka+ 150 g cukru

500 g maki

1 jajo+ 1 zoltko

2 szczypty soli

szczypta proszku do pieczenia

500 g truskawek

Roztopic 25 g masla, dodac mleko i ogrzac do letniej temperatury. Wymieszac drozdze, 1 lyzke cukru i 75ml mleka z maslem. Wymieszac 250 g maki, sol i 50 g cukru. Zrobic zaglebienie , wlac mleko z drozdzami, przysypac odrobina maki i odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia na 15 minut. Dodac pozostale mleko i jako, zagniesc gladkie ciasto. Odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia na 30 minut. Stopic 125 g masla i nieco wystudzic. Dodac 250 g maki, 100 g cukru i szczypte soli oraz szczypte proszku do pieczenia. Zagniesc ciasto na kruszonke. Odstawic do lodowki.

Truskawki oczyscic, umyc, pokroic na polowki. Ciasto drozdzowe wylozyc do natluszczonej i posypanej maka formy. Odstawic do wyrosniecia na 15 minut. Wylozyc na nie truskawki, a nastepnie kruszonke. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C (z termoobiegiem- 175°C) ok. 40 minut.

Przepis dopisuje do akcji:

Embed_gapvuu4d2k195qypusjsvmvglbh7ywzz
 

Przepis z: „Tina. Kochen und backen” nr 05/2012

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.