Salatka ze sledziem

Dziwne, ze o tej porze roku od dlugiego czasu „chodzila za mna” salatka ze sledziem! Ale ryby trzeba jesc o kazdej porze roku 😉

Dla 4 osob:

150 g ugotowanych w lupinach ziemniakow

100 g ugotowanej marchwi

100 g ugotowanego zielonego groszku

100 g kwasnych jablek

50 g cebuli

150 g sledzia w oleju lub w occie (wzielam palty sledziowe w occie)

150 g majonezu

2 korniszony

lyzka posiekanej naci pietruszki

sol, pieprz

Ziemniaki i marchew pokroic w kostke, korniszony w talarki, cebule drobno posiekac. Jablko obrac i pokroic w kostke. Ziemniaki, pietruszke, marchew, jablko, cebule i groszek wymieszac z majonezem. Przyprawic do smaku sola i pieprzem. Podzielic na salaterki lub wlozyc do jednej duzej. Przybrac czastkami sledzia i talarkami korniszonow.

Przepis na podstawie ksiazki: „Dobra kuchnia”, wyd. Watra 1988. A ksiazka z biblioteczki mojej mamy 🙂

Z kuchni mojej Mamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.