Chleb smietanowo-jogurtowy

W oryginalnym przepisie byly jeszcze marynowane zielone oliwki, ale jakos uznalam, ze to za wiele. Ale, jak ktos lubi, to prosze bardzo. Chleb, a raczej duza bulka bardzo smaczny 🙂 Dla zwolennikow bialego, miekkiego pieczywa. Najlepiej smakuje po prostu z maslem 🙂

Na 1 bochenek:

200 g kwasnej smietany

150 g naturalnego jogurtu

500 g maki

1 opakowanie suyzonych drozdzy (7g)

1 lyzeczka cukru

1 lyzeczka soli

50 g masla

1 jajko

1 lyzka masla

ziarna sezamu

Smietane wymieszac z jogurtem i ogrzac w garnku. Make wymieszac z drozdzami w misce. Dodac sol, cukier, rozpuszczone 50 g masla, jajko i ogrzany jogurt ze smietana. Wymieszac, a nastepnie zagniesc  gladkie ciasto. Odstawic do wyrosniecia pod przykryciem az podwoi objetosc (u mnie bylo to 50 minut). Ciasto zagniesc ponownie na obsypanym maka blacie. Uformowac podlozny bochenek. Posmarowac rozpuszczonym maslem (1 lyzka) i posypac sezamem. Odstawic do wyrosniecia pod przykryciem (sciereczka) na 30 minut. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 220°C (z termoobiegiem- 200°C) ok. 15- 20 minut. Studzic na kratce.

Przepis z: „Brotbacken. Backen leicht gemacht” nr 1/2011

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.