Tort z truskawkami i jogurtowym kremem

Tym razem odeszlam od mojego niezawodnego przepisu na biszkopt– postanowilam zrobic inny. Calkiem niezly, choc jak na moj gust bardziej skomplikowany i brakuje mu nieco objetosci… Tort zas przyozdobil impreze i zachwycil gosci 🙂

Na forme o srednicy 26 cm:

3 jajka

350 g cukru

150 g maki

1/2 opakowania proszku do pieczenia (opakowanie przeznaczone na 500 g maki)

szczypta soli

500 g truskawek

1 cytryna

6 lyzek rumu

6 platow zelatyny

300 g jogurtu pelnotlustego np. greckiego

400 g smietany kremowki

Jajka ubic mikserem z 3 lyzkami wody na puszysta mase dosypujac powoli 150 g cukru. Masa powinna byc prawie biala. Wymieszac make z proszkiem do pieczenia i sola. Przesiac przez sito do masy jajecznej i delikatnie wymieszac. Foremke wylozyc ppaierem do pieczenia i wylac mase biszkoptowa. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C (z termoobiegiem- 150°C) ok. 25-30 minut. Biszkopt wystudzic i wyjac z foremki. Mozna go przyzadzic dzien wczesniej.

Truskawki przebrac, umyc, odszypulowac. Podzielic na polowki. Cytryne przekroic na pol i wycisnac sok. Polowe soku wymieszac z 3 lyzkami rumu, nasaczyc spod biszkoptowy. Zelatyne namoczyc w zimnej wodzie, wycisnac. Pozostaly rum ogrzac (nie gotowac!) i rozpuscic w nim zelatyne. Jogurt wymieszac z 200 g cukru. Do rozpuszconej zelatyny dodac 2-3 lyzki jogurtu, nastepnie przelozyc do posostalego jogurtu i wymieszac. Wstawic do lodowki. Gdy tylko masa zaczyna tezec, dodac ubita na sztywno smietanke i wymieszac. Na spodzie biszkoptowym wylozyc czesc truskawek i zalac masa. Pozostale truskawki ulozyc na wierzchu masy. Odstawic do lodowki do stezenia na co najmiej 4 godziny.

Dopisuje do durszlakowych akcji:

Wypieki z truskawką 

Przepis z „Laura Backen im Sommer” nr 02/2012

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.