Marchewkowe pralinki

Kolejne smakowe zaskoczenie- glownym skladnikiem nadzienia tych czekoladek jest marchewka! Trudno opisac, jak smakuja 🙂 Mocno orzezwiajaco, z nuta lekkiej slodyczy- polecam wam 🙂 Moga sie tez „przydac” na nadchodzacy Dzien Matki 😉

Na ok. 20- 25 sztuk wielkosci orzecha wloskiego:

20 g masla

125 g mlodej marchewki startej na tarce o drobnych oczkach- waga po oczyszczeniu i starciu

50 g smietany kremowej

2 lyzki konfitry morelowej

50 g bialej czekolady

100 g mielonych migdalow

szczypta mielonego cynamonu

100 g czekolady mlecznej

50 g czekolady ciemnej deserowej

1 lyzeczka oleju slonecznikowego

Maslo rozpuscic w rondlu, dodac tarta marchewke i dusic ok 2 minuty. Dodac smietane i konfitury, wymieszac, dusic przez 3 minuty na malym ogniu. Rondel zdjac z ognia, dodac posiekana biala czekolade i wymieszac, aby sie rozpuscila. Nastepnie dodac mielone migdaly i cynamon i wymieszac. Z masy formowac za pomoca dwoch lyzek male kulki, ukladac na deseczce i odstawic do lodowki na co najmniej godzine.

Z czekolady mlecznej, deserowej i oleju zrobic glazure- rozpuscic czekoalde i olej w kapieli wodnej. Kulki marchewkowe zanurzac w glazurze za pomaca widelca, wykladac na papier do pieczenia, odstawic do stezenia w chlodne miejsce. Przechowywac w lodowce, w szczelnie zamknietej metalowej puszcze do 2 tygodni.

Przepis z ksiazki „Konfekt” Dr. Oetker Verlag 2010.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.