Ciabatta

Bulka, czy chleb? Z pewnoscia biale pieczywo. W doslownym tlumaczeniu oznacza… kapec! 😉 Prawda, ze „ciabatta” i „kapec” brzmia podobnie? Cale szczescie, ze inaczej smakuja 😉

Na 2 sztuki:

Zaczyn:

150 ml letniej wody

3 lyzki letniego mleka

1/2 lyzeczki suszonych drozdzy

1/4 lyzeczki cukru

150 g maki pszennej bialej

Ciasto wlasciwe:

1/2 lyzeczki suszonych drozdzy

250 ml cieplej wody

1/2 lyzki oliwy

350 maki pszennej bialej

1 1/2 lyzeczki soli

 

Na zaczyn: Wymieszac mleko i wode w misce, wsypac drozdze, wymieszac, odstawic na 5 minut, wsypac cukier, wymieszac. Wrobic make, odstawic pod przykryciem na 12 godzin.

Ciasto wlasciwe: Wlac wode do miski, wsypac drozdze, wymieszac, odstawic na 5 minut, potem wlac wraz z oliwa do zaczynu i wymieszac. Dodac make i sol. Wyrobic bardzo luzne ciasto. Wyrabiac drewnina lyzka w misce, az bedzie odchodzilo od miski. Przykryc sciereczka i odstawic do wyrosniecia na 3 godziny. Nie skladac! Na blache posypac make. Ciasto podzielic na 2 czesci. Omaczonym rekoma uformowac dwa podluzne walki o dlugosci ok. 30 cm. Odstawic do wyrosniecia na 20 minut. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 220°C ok. 30 minut.

 

 

Przepis z ksiazki „Brot backen” Eric Treuille, Ursula Ferrigno, wyd. Dorling Kindersley 2010

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.