Keks

Do wspolnego pieczenia zaprosila mnie Jola z bloga ABC mojej kuchni. Przepis pochodzi z mojej ulubionej i „najszacowniejszej” 😉 Kuchni Polskiej PWE- uwielbiam te pozycje- to wlasnie z niej nauczylam sie gotowac i piec! Wlasnie z tego przepisu korzystam od wielu lat- kiedys jeszcze w domu rodzinnym, teraz dla mojej rodziny 😉 Lepszego pieczenia nie moglabym sobie wyobrazic 🙂

Na keksowke o dlugosci 30 cm:

15 dkg masła lub margaryny
5 jaj
20 dkg cukru pudru
30 dkg mąki
1/2 opakowania paczki proszku do pieczenia (2 łyżeczki)
wanilia lub cukier waniliowy (1 opakowanie, albo swojego 1 łyżka)
30-40 dkg bakalii (wzielam kandyzowana skorke cytrynowa, orzechy wloskie, 2 rodzaje rodzynek- koryntki i sultanki, suszona zurawine, oraz kandyzowane wisienki)
tłuszcz i bułka tarta do formy
Przygotowanie
Masło utrzeć na pulchną masę, dodając kolejno jajka, przesiany cukier puder i po trochu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ucierać tak długo, aż masa będzie puszysta. dodać wanilię i pokrojone w paseczki bakalie. Włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny. Jeśli ciasto za szybko się zrumieni przykryć papierem. Zrumieniony keks wyjąć, lekko schłodzić, oddzielić nożem od foremki, wyłożyć na deseczkę.

Przepis pochodzi z ksiazki „Kuchnia Polska”, 1987 r. wyd. PWE

Dobra rada- bakalie przed dodaniem do ciasta wymieszac z 2 lyzkami maki, wtedy nie opadna na dno ciasta.

keks_1_480x640keks_2_640x480keks_3_640x480

Za wspolne pieczenie dziekuje oczywiscie Joli i dziewczynom z blogow:

www.kulinarnyblogsamanthy.com

http://siepieczeigotuje.blogspot.de/

www.makagigi.pl

www.smakowitykasek.pl

A teraz pytanie do was- za czasow , gdy bylam dzieckiem mama czesto kupowala keks w cukierni. byly tam takie zielone jakby lodygi czegos, czasem spotkac mozna je tez na tortach. Wyglada co nieco jak liscie pora, ale oczywiscie jest slodkie. Co to jest? Ja nie znam odpowiedzi…

Tym wpisem zegnam sie z wami na tydzien, poniewaz wyjezdzam na urlop. Milego blogowania! 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.