Pain au Levain (chleb pszenny na zakwasie)

Znow swietny chleb 🙂 Z chrupiaca skorka i mieciutkim, pysznym srodkiem. Z duzymi dziurami. Przepis stad.

pain_au_lavin_1_540x405pain_au_lavin_3_540x405

Składniki na 1 bochenek.

Składniki na zaczyn (wieczór wcześniej):

  • 65 g mąki pszennej chlebowej
  • 4,2 g mąki żytniej (użyłam mąki żytniej pełnoziarnistej)
  • 42,5 g wody
  • 1 łyżka aktywnego zakwasu

Wszystkie składniki zmiksować. Przykryć folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej przez 12 godzin (całą noc).

Składniki na ciasto właściwe:

  • 364 g mąki pszennej chlebowej
  • 18,4 g mąki żytniej (użyłam mąki żytniej pełnoziarnistej)
  • 250,5 g wody
  • pół łyżki soli
  • cały 12-h zaczyn

Mąkę pszenną wymieszać z mąką żytnią i wodą (mikserem). Przykryć folią, pozostawić na 20 – 60 minut. Po tym czasie dodać sól i zaczyn, mieszać mikserem przez 2 minuty. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu na 2,5 godziny, składając je dwukrotnie co 50 minut.

Z ciasta uformować bochenek, umieścić w koszu do wyrastania, posypanym mąką. Pozostawić na 2 – 2,5 godziny do wyrośnięcia. Przed pieczeniem chleb ponacinać.

Piec w temperaturze 220ºC przez 40 – 45 minut (najlepiej na kamieniu). Studzić na kratce.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.