Jablecznik z masa jablkowo-budyniowa

Niezwykle wszystkim smakowal. Robilam go jakis czas temu bardzo czesto, teraz znow powrocilam do tego przepisu- z powodzeniem 🙂

jablecznik_z_budyniem_1_540x405jablecznik_z_budyniem_2_540x405

Na forme o srednicy 26 cm:

1,5 kg jablek (np. Boskop)

3 lyzki soku z cytryny

300 ml soku jablkowego

1 opakowanie budyniu waniliowego (przenaczonego na 0,5 l mleka)

4 lyzki+ 150 g cukru

100 g masla

szczypta soli

2 jajka

150 g maki

1 lyzeczka proszku do pieczenia

125 g smietany creme fraiche lub kwasnej smietany 30%

2 lyzki platkow migdalowych

tluszcz do wysmarowania foremki

Jablka obrac, wyciac gniazda nasienne, pokroic w kostke, skropic sokiem z cytryny. Wymieszac 50 ml soku jablkowego z 4 lyzkami cukru i proszkiem budyniowym. Pozostaly sok zagotowac, dodac sok z rozpuszczonym budyniem i zagotowac. Wymieszac z jablkami. Maslo ubic na kremowa mase z sola i 150 g cukru. Dodac pojedynczo jajka i wymieszac. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia, dodawac do ciasta na przemian ze smietana ciagle mieszajac. Ciasto przelozyc do wysmarowanej tluszczem formy. Wylozyc mase budyniowo-jablkowa. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C ok 1 1/4 godziny. Na 15 minut przed koncem pieczenia posypac platkami migdalowymi

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.