Sznycle zapiekane w sosie pieczarkowym

Zupelnie proszy przepis, ale niewelkie urozmaicenie (zapiekanie) daje jednak zupelnie inny efekt smakowy- szczerze polecam. Wszystkim smakowalo.

Dla 4 osob:

4 sznycle wieprzowe po ok. 200 g

4 lyzki oleju

300 g cebuli (biore 2 zwykle)

500g pieczarek

50 g wedzonego boczku

1,5 lyzki maki

350 ml bulionu

250 g smeitany kremowki

1 lyzeczka suszonego majeranku

sol, pieprz

Sznycle usmazyc krotko na 2 lyzkach rozgrzanego oleju, posolic i popieprzyc, ulozyc w naczyniu do zapiekania. Cebule obrac i pokroic w polkrazki. Pieczarki oczyscic i pokroic na plasterki. Boczek pokroic w kostke i podsmazyc na chrupiaco na 2 pozostalych lyzkach oleju. Boczek wyjac z tluszczu. Na tluszczu udusic grzyby i cebule. Doprawic do smaku sola i pieprzem. Posypac maka, wymieszac i krotko posmazyc. Zalac bulionem i smietana, zagotowac. Dodac boczek i majeranek, gotowac 5 minut. Sosem zalac sznycle. Piec z pokrywka w uprzednio nagraznym piekarniku w temperaturze 175°C (z termoobiegiem- 150°C) ok. 1 godzine, nastepnie zdjac pokrywke i piec znow godzine. Podalam z makaronem i salatka.

Przepis uczestniczyw akcji:

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.