Weekendowa piekarnia #125- Chleb z platkami owsianymi na drozdzach

Przepis wykorzystalam bez zmian. Jednak wprowadzilam zmiany w kwestii wizualnej tego chleba- upieklam bez foremki i bez zadnych zdobien (nie liczac posypania platkami owsianymi na wierzchu- ot, w weekend skonczylo sie pieczywo i trzeba bylo upiec cos na szybko. Fajny przepis 🙂

 Składniki:
1 szklanka płatków owsianych (z czubkiem)
półtorej szklanki wody (do ugotowania płatków)
14g suszonych drożdży (dwa małe opakowania)
1/2 szklanki wody (do drożdży)
1/2 płaskiej łyżeczki cukru pudru
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 łyżka brązowego cukru
1 płaska łyżeczka soli
3,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej (dodatkowo)
1/4 szklanki płatków owsianych (do obtoczenia)

Przygotowanie: Płatki owsiane wsypujemy do rondelka i zalewamy wodą. Mieszamy i  gotujemy na małym ogniu, aż płatki wypiją całą wodę i zmiękną.  Przekładamy płatki do miski i odstawiamy, by przestygły.
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dosypujemy cukier puder i odstawiamy, by wyrosły. Drożdże wlewamy do płatków owsianych (ważne, by płatki nie były już  gorące, mogą być lekko ciepłe). Dodajemy sól, brązowy cukier, oraz mleko  i mieszamy drewnianą łyżką. Wsypujemy 3,5 szklanki mąki pszennej, wyrabiamy łyżką.
Ciasto wykładamy na omączony blat i wyrabiamy około 5 minut, dodając  pozostałą szklankę mąki. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Z  ciasta formujemy kulę i wkładamy ją do wysmarowanej oliwą miski.  Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do  wyrośnięcia.
Ciasto przebijamy i wyrabiamy na omączonym blacie przez około minutę- uformowalam okragly bochenek, ktory posypalam platkami owsianymi- przykrywamy sciereczka i odstawiamy w ciepłe  miejsce na około 40 minut.
Piekarnik nagrzewamy do ok. 180-200 stopni  Celsjusza. Chleb pieczemy około 45 minut (do suchego patyczka),  zostawiamy na 10 minut w piekarniku, po czym wyjmujemy i studzimy do reszty na kratce. Kroimy po minimum 30 minutach.  

Źródło: Owsiankowo

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.