Czekoladowe muffiny z wisniami

W taki wlasnie sposob postanowilam uczcic Swiatowy Dzien Czekolady!

Na 12 sztuk:

80 g smietany creme fraiche

3 lyzki oleju

3 jajka

250 ml mleka

lyzka nalewki wisniowej

300 g maki (Uwaga! W przepisie bylo 125g- to zdecydownaie za malo, sypalam na oko i mysle, ze bylo jej dwa razy tyle niz w przepisie.- Przepis zawiera ewidentny blad)

2 lyzeczki proszku do pieczenia

2 lyzki kakao

120 g cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

szzcypta soli

150 g wisni (ze sloika lub mrozone, a w sezonie swieze wypestkowane)

Smietane wymieszac z olejem. Dodac jajka. mleko i nalewke. Wymieszac dobrze sypkie skladniki. Dodac do wymieszanych plynow i lekko i szybko wymieszac. Wymieszac z wisniami. Napelnic wylozone papilotami foremki muffinowe. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C (z termoobiegiem- 180°C) ok. 30 minut.

Upieklam caly talerz muffinow:

Potem nastapila konsumpcja 🙂

 

Wpis ten dodaje do akcji:

Embed_egyv2wx6l4su4iejirew3qlumgl8zqzz
 
Przepis z „Bild der Frau. Backen” Nr 1/2009

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.