Osterbrot- chlebek wielkanocny

Gdy w lutym w tutejszych piekarniach zaczynaja pojawiac sie wielkanocne wypieki wiekszosc ludzi uwaza ze to za wczesnie. Ja tez, poza jednym wyjatkiem, a jest nim wielkanocny chlebek- Osterbrot. Smakuje mi tak bardzo, ze moglabym go jesc przez okragly rok. Domowy, samodzielnie upieczony jest jeszcze lepszy! Wykonalam na podstawie tego przepisu: http://www.chefkoch.de/rezepte/114761048418449/Osterbrot.html. Polecam tez jako chlebek do swienconkowego koszyczka. W Bawarii tez jest swieconka, wiecie? Tyle, ze w pierwszy dzien swiat, na glownej mszy.

 

 

Skladniki na 1 duzy bochen lub 4 male- upieklam 4

1 kg maki

150 g masla

150 g cukru

1 opakowanie suszonych drozdzy

3 zoltka

1 lyzka rumu

1/2 litra mleka

1 lyzeczka soli

skorka otarta z polowy cytryny

kilka kropel aromatu waniliowego

Wymieszac w misce make, cukier, drozdze, skorke z cytryny i sol. Mleko ogrzac. Do miski wbic zoltka, dodac rum, miekie maslo w wiorkach, aromat waniliowy, rozmieszac, dodawac powoli mleko i zagniesc miekkie ciasto. Jest dobrze zagniecione, gdy odstaje od reki i od miski. Odstawic w cieple miejsce pod przykryciem do wyrosniecia na 45 minut. Nastepnie zagniec ponownie i znow odstawic na pol godziny do wyrosniecia. Z ciasta uformowac 1 duzy bochenek lub 4 male. Mozna dodac rodzynki- ja czesc upieklam z rodzynkami, a czesc bez. Odstawic pod przykryciem do wyrosniecia na pol godziny. Posmarowac mlekiem i naciac. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni C- duzy bochen ok. 50 minut, a male ok. 40 minut.

Przepis dodaje do akcji:

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.