Wielkanocny baranek z ciasta ucieranego

Wczoraj starsza pociecha wrocila z rewelacyjna nowina z przedszkola: Mama, w przedszkolu pieklismy baranka, chce takiego samego! Oczywiscie zaskoczona bylam i pieczenie przesunelam na dzis. Przede wszystkim musialam poszukac foremki, bo w koncu nie uzywam jej na codzien. Baranek wyszedl przepyszny, a malec zazyczyl sobie na wierzch mak, tak wiec na lukier posypalismy sporo maku i mamy teraz „Czarnego barana” 🙂 Mamy? Juz prawie nic nie zostalo- trzeba piec jak nic drugiego 🙂 Baran byl mocno baranio uparty i nie pozwolil sobie „ciachnac” zbyt ladnych zdjec 😉 Mimo to: Polecam wam!

 

Na foremke o pojemosci 0,7 l:

2 jajka

1 lyzka rumu

60 g maki pszennej

60 g maki ziemniaczanej

60 g mielonych orzechow (wzielam mielone migdaly)

100 g masla

100 g cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

szczypta soli

1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia

Miekkie maslo utrzec na puszysta mase z cukrem, sola i cukrem pudrem. Dodac jajka i ucierajac dalej dodac rum oraz make pszenna, ziemniaczana i mielone orzechy, oraz proszek do pieczenia wymieszane ze soba. Przelozyc do wysmarowanej maslem foremki. Piec ok. 40 minut w temperaturze 175°C (z termoobiegiem- 160°C)

Polukrowac, posypac cukrem pudrem, oblac polewa itp.

Przepis dodaje do akcji:

 

Embed_8yoq9o3hmpxd3odgtrw87y5mgcmecqzz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.