Pure ziemniaczane "Niebo i ziemia" (Kartoffelpure Himmel und Erde)

Taka poetycka nazwe nosi „zwykle” ziemniaczane pure. Ziemniaki to zapewne ziemia, a jablko to niebo? 😉 Nie wiem, nie doczytalam, skad sie ta nazwa wziela. Fakt jednak jest taki, ze to nie jest „zwykle” ziemniaczane pure. Jadlam kiedys takie przepyszne w restauracji przy hotelu w naszej okolicy. I „rozplynelam sie” nad tym daniem… a potem postanowilam to samo odtworzyc w domu- zapewniam: rownie dobre!

Dla 4 osb:

1 kg kartofli- odmiana”maczna”

sol

250 ml mleka

3-4 lyzki masla

mielona galka muszkatalowa

3 czerwone jablka np. Elstar

majeranek

50 g bekonu

Ziemniaki obrac, pokroic w kawalki i ugotowac do miekkosci w osolonej wodzie. W tym czasie podsmazyc na 2 lyzkach masla jablka posiekane na osemki. Pod koniec smazenia posypac majerankiem (wzielam suszony ok. 1 lyzka) Bekon posiekac w paski i przesamzyc, wyjac z tluszczu. Czesc jablek posiekac na drobno, a reszte odstawic do dekoracji. Kartofle, odcedzic utluc tluczkiem lub przepuscic prze prase do ziemniakow. Mleko ogrzac z 1-2 lyzkami masla. Mleko z maslem wlac do kartofli ubijajac trzepaczka. Dodac drobno posiekane jablka i bekon i wymieszac. Doprawic do smaku galka muszkatalowa.

Podawac ze smazonymi malymi kielbaskami (mialam norymberskie) i ze smazona cebula 🙂

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.