Sernik z waniliowa herbata

Kolejna edycja Waniliowego weekendu rozpoczyna sie u mnie waniliowym sernikiem. Robi sie go bardzo szybko, a smakuje przepysznie 🙂 Polecam tez na wielkanocny stol 🙂

Na forme o srednicy 26 cm:

200 g herbatnikow

100 g masla

125 g cukru

2 torebki czarnej herbaty aromatyzowanej o smaku waniliowym

3 jajka

1/2 lyzeczki cynamonu

800 g podwojne kremowego serka typu Philadelfia

1 opakowanie budyniu waniliowego (35 g)

1 lyzeczka skorki otartej z cytryny

2 lyzki soku cytrynowego

Herbatniki wlozyc do foliowego woreczka,a nastepnie za püomoca walka do ciasta pokruszyc na drobno. Dodac rozpuszczone maslo i 1 lyzke cukru- wymieszac dokladnie. Masa herbatnikowa wylozuc foremke. Herbate zaparzyc w 100 ml wrzatku przez 6 minut, nastepnie wyjac i odsaczyc torebki, odstawic herbate do wysygniecia. Pozostaly cukier ubic z jajkami na kremowa mase. Dodac serek, cynamon, budyn waniliowy, sok i skorke z cytryny oraz herbate. Wymieszac a nastepnie wylozyc na ciasteczkowy spod. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C (z termoobiegiem- 160°) ok. 45 minut.

Przepis z „Backspass. Lieblingskuchen” Nr 15/2010

Przepis uczestniczy w akcjach:

Lubię herbatę!   

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.