Gulasz wg. Alfonsa Schuhbecka

Alons Schubeck- to nasza bawarska gwiazda- slynny na cale Niemcy kucharz. Obecnie gotuje w monachijskich restauracjach „In den Südtiroler Stuben” i „Schuhbecks Orlando” , ma tez lodziarnie, herbaciarnie, party service, wlasna szkole gotowania…. Od 1983 posiada gwiazde Michelina. Ma tez kilka programow telewizyjnych. Wydal tez wiele ksiazek kucharskich Informacje ze strony: http://www.schuhbeck.de/

Ten przepis pochodzi z kalendarza na 2012 r., jaki wydal wspolnie z siecia sklepow miesnych „Fischer”. Sam przepis mpze i dosc zwyczajny- jednak kilka prostych trickow np. sztuczka z pokrywka sparwia, ze gulasz jest wyjatkowo smaczny- ja najadlam sie po wsze czasy!

Dla 4 osob:

1 kg miesa gulaszowego wolowego

1 kg cebuli

2 lyzki oleju

1 lyzka przecieru pomidorowego

1 litr bulionu

2 zabki czosnku

po lyzece nasion kminku i suszonego majeranku

1/2 lyzeczki skorki oartej z cytryny

1/2 lyzeczki papryki slodkiej w proszku

sol

Mieso pokroic w gruba kostke, cebule obrac i pokroic w polkrazki. Na oleju podsmazyc mieso na rumiano, wyjac i an pozostalym tluszzcu usmazyc cebule, dodac przecier pomidorowy i dusic przez chwile. Wlozyc spowrotem mieso i zalac bulionem. Nalozyc pokrywke uchylajac lekko, by byla niewielka szpara. Na amlym ogniu trzymac nie gotujac ok. 4 godziny, nastepnie zdjac pokrywke i gotwac jeszcze 2 i 1/2 godziny.

Obrac czosnek i posiekac drobno wymieszac z przyprawami. Papryke w proszku rozpuscic w niewielkiej ilosci wody. Pod koniec gotowania gulaszu dodac pryzprawy i papryke. Doprawic ewentualnie do smaku sola.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.