Zupa brukselkowa

Sezon na to zimowe warzywo jeszcze trwa 🙂

Dla 4 osob

2 cebule

500 g ziemniakow

1 lyzka masla

1 l rosolu (moze byc z kostki)

300 g brukselki

250 g parowek

sol, pieprz

2 lyzki smietany kwasnej

nieco mleka i cukru 

Cebule obrac pokroic w polksiezyce. Ziemniaki obrac, pokroic w kostke. Maslo ogrzac na glebokiej patelni, dodac cebule i ziemniaki. Przelozyc do garnka, dolac rosol, zagotowac, gotowac pod przykryciem ok. 10 min. W tym czasie oczyscic brukselke, wlozyc do zimnej wody z odrobina mleka i cukru i ugotowac i odcedzic, pokroic parowki, podsmazyc na patelni. Dodac brukselke i parowki do zupy, gotowac ok. 5 minut- brukselka powinna zostac lekko twarda. Dodac smietane, przyprawic sola pieprzem.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.