Salatka ziemniaczana z selerem naciowym

Salatki ziemniaczane tuta,j w Niemczech, sa bardzo popularne. Tym razem jednak z sosem z kwasnej smietany- rozwiazanie tutaj prawie wcale niespotykane- to uklon w strone Polski 😉 – mizerii, salaty w smietanie i calej masy salatek i surowek ze smietana i jogurtem. W tym wyjatkowym dniu jedyna tak okazja raz na 4 lata, zeby sprobowac tej kartoflanej salatki od karto_flanej 🙂

Dla 4 osob:

800 g ziemniakow

2 lodygi selera naciowego

4 jajka

100 g kwasnej smietany

2 lyzki bialego octu balsamicznego

1-2 lyzki soku z cytryny

sol, cukier, pieprz

Ziemniaki ugotowac w mundurkach i jeszcze cieple obrac i pokroic w plasterki. Selera pokroic w cienkie krazki, a natke posiekac. Krazki selera zblanszowac przez 1-2 minuty w osolonym wrzatku, odcedzic. Przelozyc do ziemniakow wraz z natka. Jajka ugotowac na twardo, posiekac drobno, przelozyc do ziemniakow i selera. Ze smietany, octu, soku z cytryny, odrobiny cukru, soli i pieprzu zrobic sos, ktory wymieszac ze skladnikami salatki. Najlepiej smakuje zaraz po przyrzadzeniu.

Przepis dodaje do akcji:

Embed_tlvp8l5xv6gp2ktnoj8kxaznatop6wzz

Przepis z: „Mein schönes Land” nr 7/8 2011

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.