Czekoladki amaretto

Juz jutro koniec mojej czekoladkowo-pralinkowej akcji 😦 Na pozegnanie i oslode przygotowalam dla was malenkie czekoladki- takie na jeden kes- z likierem migdalowym amaretto i i ciasteczkami amarettini. To w zasadzie dwa glowne ich skladniki. I czekolada rzecz jasna!

Na ok. 40 sztuk o wymiarach 2,5x 2 cm:

150 g mlecznej czekolady

140 g ciasteczek amarettini

75 ml likieru amaretto

Ciasteczka odwazyc, wlozyc do foliowej torebki i pokruszyc na mialki pyl uzywajac walka do ciasta. Zalac likierem i wymieszac. Czekolade stopic w kapieli wodnej. Dodac mase ciasteczkowa, wymieszac. Wylac na plaska powierzchnie wylozona papierem do pieczenia np. jakas blaszka. Uformulowac prostokat o wymiarach ok. 10×20 cm i odstawic do lodowki do stezenia (2-3 godziny). Nastepnie kroic na malenkie czekoladki i ponownie odstawic do lodowki, aby stwardnialy. Przechowywac w szczelnei zamknietych pojemnikach w lodowce ok. 1 tydzien.

   

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.