Placek czekoladowo-pomaranczowy

Upieczony w malej foremce o srednicy 20 cm. Ciasta marmurkowe sa na pewno jednymi z chetniej jadanych w naszej rodzinie. Smakuje malym i duzym- dla duzej rodziny polecam zwiekszenie skladnikow i forme o srednicy 26 cm 🙂

Skladniki:

175 g cukru

175 g masla lub margaryny do pieczenia

3 jajka

175 g maki

2 lyzeczki proszku do pieczenia

2 lyzki kakao

2 lyzki mleka

3 lyzki soku z pomaranczy

skorka oatrta z 1 pomaranczy

ciemna polewa czekoladowa

Foremke natluscic. Margaryne ubic z cukrem na kremowa, puszysta mase. Po koleji dodawac jajka ciagle ubijajac. Dodac make wymieszana z proszkiem do pieczenia i wymieszac. Ciasto podzielic na 2 czesci. Do jednej dodac kakao i mleko, a do drugiej sok z pomaranczy i skorke pomaranczowa. Obie czesci wymieszac. Wykladac lyzka po lyzce do foremki kazda czesc na przemian. Wygladzic na wierzchu. Piec w uprzednio nagraznym piekarniku w temperaturze 195°C ok. 25 minut.

Przepis ten uczestniczy w Czekoladowym Weekendzie– po raz pierwzsy udalo mi sie wziac w nim udzial. Tak wszystkim smakowalo, ze pewnie jutro znowu bede musiala cos piec 😉

czekoladowy2012

Przepis z ksiazki „Schokolade” Gries Deco Company 2011

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.