Chleb orkiszowy na drozdzach- Weekendowa Piekarnia # 126

Z blogu Spizarnia od a.grey. Jeden z szybszých chlebow, ktore do tej pory pieklam- zajmuje z wyrastaniem i pieczeniem 2 godziny. Robilam do niego 2 podejscia- pierwsze zakonczone fiaskiem, gdy kompletnie przekleil sie do foremki i nie moglam go z niej wyjac. Drugie podejscie polegalo na zmodyfikowaniu przepisu- zmniejszeniu ilosci wody o 100ml i uformulowaniu okraglego bochenka, ktory wyrastal w koszu wzrostowym. Ten prosty zabieg okazal sie skuteczny! Efekt jest naparwde wspanialy- wszystkim smakowal 🙂 Zreszta zobaczcie:

A oto oryginalny przepis:

 
Chleb orkiszowy na drożdżach
Proporcje na 2 foremki

Składniki:
800 g mąki orkiszowej jasnej lub razowej
2 łyżeczki soli
7 g suchych drożdży
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu
600 ml ciepłej wody
ziarna sezamu do posypania chleba

Przygotowanie:
Przygotować dwie 900 gramowe foremki.
W misce wymieszać mąkę, sól i drożdże. Zrobić pośrodku dołek, wlać wodę, oliwę i miód.
Wyrabiać energicznie przez 5-10 minut , aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski (choć może pozostać lekko klejące).
Dobrze wyrobione ciasto podzielić na dwie części, wypełnić do połowy każdą foremkę, dobrze dociskając do narożników.
Posmarować wodą lub mlekiem, posypać sezamem. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto urośnie do krawędzi foremek (około 1 godz).
Piec w 200 st C 40-50 minut.

Żródło: Przepis z książki „The Big Book of Bread” Anne Sheasby

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.