Paczki

Ja paczkuje, ty paczkujesz… Karnawalowo dzisiaj- warto na karanawalowy weekend upiec paczki 🙂 Mocno tradycyjne i domowe. Przepis z mojego ulubionego klasyka „Kuchnia Polska” PWE. Jak dla mnie to kuchenna biblia kuchni polskiej 😉 Nad paczkami trzeba sie sporo napracowac. Ale oplaca sie oczywiscie. Moje wyszly moze nieco za jasne no i z braku czasu nie polukrowalam ich juz, posypalam na szybko cukrem pudrem. Na szybko, bo zjedzone zostaly oczywiscie w jeden dzien. Tym razem pomysl padl od Ewy. A dolaczyla sie do wspolnego pieczenia jeszcze Bozena i Kasia.

Zrodlo: Kuchnia Polska PWE 2005, wydanie 47me

Sztuk: nie podano
Zaczyn: 6 dkg drozdzy swiezych, 1 lyzeczka cukru, 1/3 szklanki mleka, dwie lyzki maki.
Drozdze rozetrzec z cukrem, wymieszac z letnim mlekiem i maka, odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia.
Ciasto: 5 zoltek, 1 jajko, 1/3 szklanki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, sol, 3 szklanki maki tortowej, ok 2/3 szklanki mleka, skorka otarta z jednej cytryny lub pomaranczy, zaczyn, 8 dkg masla lub margaryny, 1 lyzka spirytusu lub czystej wodki
Nadzienie: okolo 1/2 sloika gestego dzemu lub 1 maly sloik rozy ucieranej, lub 1 sloik osaczonej konfitury z wisni
Do smazenia: 1 kg planty lub smalcu
Do przybrania: lukier i smazona skorka pomaranczowa
Do rondla wbic zoltka i jajko, dodac cukier, cukier waniliowy, szczypte soli i ogrzewac na malym ogniu (z plytka ochronna) ubijajac trzepaczka, az urosnie i straci zapach surowizny. Odstawic z ognia i nieco ochlodzic mieszajac. Do miski przesiac make, wlac letnie mleko, dodac ubite zoltka, skorke z cytryny i wyrosniety zaczyn. Wszystko wymieszac drewniana lyzka, wyrabiac recznie okolo 15 minut, dodac stopiony tluszcz i ponownie wyrobic. Ciasto powinno odstawac od naczynia. Na koniec wlac spirytus lub wodke i ponownie wyrobic. Ciasto posypac maka i odstawic przykryte sciereczka do wyrosniecia w cieple miejsce na 1 1/2 godz. Wyrosniete przelozyc na stolnice. Formowac placuszki w srodek nakladac nadzienie. Uformowane paczki ukladac na sciereczce zlepieniem do dolu. Przykryc sciereczka i pozostawic do wyrosniecia. W rondlu rozgrzac tluszcz, kawalkiem ciasta sprawdzic temperature. Gdy odskoczy od dna jest odpowiednia. Wkladac po kilka paczkow, by mogly swobodnie plywac, przykryc pokrywka. Gdy spod sie urumieni przewrocic na druga strone i smazyc z odkryta pokrywka. Wyjmowac lyzka cedzakowa i odsaczyc na papierze kuchennym. Polac lukrem i przybrac skorka pomaranczowa.

Dodaje do akcji:

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.