Weekendowa Piekarnia # 65 Chleb na dwoch zakwasach

Spodobal mi sie ten chlebek z jednej z dawniejszych wydan WP. Bardzo smakowity 🙂 Ladnie wyglada i smakuje. Rodzinie smakowal 🙂 Przepis cytuje ze strony WP: http://gospodarneszczescie.blogspot.com/2010/03/zaproszenie-do-weekendowej-piekarni65-i.html

Chleb na dwóch zakwasach

Przepis Tatter


Zaczątek pszenny:

40 g białej pszennej mąki chlebowej
50 g wody
1 łyżka dojrzałego płynnego zakwasu

Zaczątek
żytni:

-40 g maki żytniej
razowej

-33 g wody
-1 łyżeczka zakwasu żytniego

 
W osobnych miskach mieszamy ze sobą składniki zaczątków. Zakrywamy szczelnie i
pozostawiamy na 12 godzin w ciepłym miejscu np. na noc.

Ciasto właściwe:

-380 g białej pszennej mąki chlebowej
-40 g mąki pszennej razowej
-260 g wody
-1/2 łyżki soli ( ja daję 1 lekko czubatą łyżeczkę
soli –
pisze Margot)
-zaczątek pszenny (bez jednej łyżki )
-zaczątek żytni (bez jednej łyżeczki)

Mieszamy wszystkie składniki za wyjątkiem soli.
Gdy połączą się w niedbałą masę, szczelnie zakrywamy ( ja po prostu wkładam miskę z ciastem do foliowej
torebki
– pisze Margot) i zostawiamy na 45-60 minut
(autoliza).
Później dodajemy sól i zagniatamy ciasto przez 6 minut.
Główna
fermentacja trwa około 2 i 1/2 godziny podczas której, składamy ciasto
dwukrotnie (w 50 minutowych odstępach).
Następnie formujemy kulę i wkładamy
ją do kosza (kosz dla pewności można wyłożyć cienką ściereczką wysypaną mąką),
złączeniami w górę, tak zostawiamy na 2 – 2 1/1 godziny w temperaturze
22-23C.
Można również spowolnić ostateczna fermentacje umieszczając szczelnie
zamknięty w foliowa torebkę chleb w lodówce…do 18 godzin w temp. 4C.
Chleb
wykładamy na łopatę /deseczkę wysypaną mąką , można jeszcze chleb naciąć i delikatnie
zsuwamy na rozgrzany kamień.
Pieczemy w piecu rozgrzanym do 240C, na kamieniu
z parą…przez ok 35 minut.
Oczywiście kamień nie jest konieczny – chleb
można piec na bardzo rozgrzanej blasze (stoi ona w piekarniku od początku
nagrzewania piekarnika).



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.