Keks z biala czekolada

Jakis czas temu kupilam forme keksowa o dlugosci 30 cm. Jak do tej pory sluzyla mi glownie do pieczenia chleba. Trzeba bylo ja jednak ochrzcic zgodnie z nazwa 🙂 Tak wiec po raz pierwszy upieklam w niej keks- chyba moje ulubione ciasto 🙂 Biala czekolada w ciescie jest ledwo wyczuwalna, natomiast zdecydowanie podbija smak bakali 🙂 Polecam wszystkim keksowym fanom i nie tylko 😉

Na forem keksowoa o dlugosci 30 cm

300 g suszonych moreli

125 g rodzynek

120 g orzechow wloskich

30 g suszonej zurawiny

2 lyzki smazonej skorki pomaranczowej

ewentualnie kandyzowane wisienki

250 g maki

1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia

250 g masla

250 g drobnego cukru

skorka otarta z 1 pomaranczy

2 lyzki soku pomaranczowego

2 tabliczki bialej czekolady po 100 g=200g

5 jajek

bulka tarta

Bakalie posiekac, przelozyc do miski i wymieszac z 2 lyzkami maki. Czekolade polamac, wlozyc do metalowej miseczki, roztopic (Znakomicie sprawdza sie w tej roli piekarnik nagrzany do 100 °C). Forme wysmarowac maslem i wysypac tarta bulka. Maslo utrzec z cukrem, nastepnie miksujac dodac jajka. Wlac sok pomaranczowy, otarta skorke pomaranczowa i przestygnieta czekolade. Wsypac make wymieszana z proszkiem do pieczenia, krotko zmiksowac, wsypac bakalie i wymieszac. Przelozyc do formy. Piec godzine i 10 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 160°C. Gdyby ciasto zbyt mocno sie przypiekalo w czasie pieczenia, przykryc folia aluminiowa. Wyjac z foremki- gdyby ciasto ciezko sie wyjmowalo mozna na 10 minut odwrocic je i na spod foremki polozyc wilgotna sciereczke.

 

 

 

A oto jak pewien 4rolatek nie czekajac na oficjalne rozpoczecie deseru widelcem od obiadu dobieral sie do keksu 😉

Przepis z „Dobre rady” 12/2010. Z moimi zmianami.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.