Bulka wroclawska

Ta bulka u nas akurat nazywana byla paryska- pewnie na podobienstwo do bagietek. Troche poczytalam w wikipedii o tym pieczywie i okazuje sie, ze nazw dla niej bez liku: w Lodzi-angielka, w Poznaniu-kawiorka,  a Gornym Slasku- francuz, na Kujawach- baton…- kazdy region kraju ma jakas inna- czy jest to wiec kuchnia regionalna? Mysle, ze tak- jeden rodzaj pieczywa rozpowszechniony w wielu regionach kraju.

Nie wiem, czemu powierzchnia mojej bulki tak popekala- nacielam ja w poprzek, a pekla jeszcze wzdluz. Dziwny wyglad nie porzcezcy pysznemu smakowi 🙂

Prztepis od atiny_bc. – oryginal. Cytuje za autorka:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 4 łyżki maki ziemniaczanej
  • 125 ml ciepłej wody
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 25 g drożdży (1/4 kostki 100g) lub 1 opakowanie drożdży instant – 7g
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Drożdże rozpuścić (rozmieszać) w ciepłym mleku z wodą, dodać szczyptę cukru i wsypać 1/3 mąki. Wymieszać, zostawić na około 20 min, aż drożdże zaczną pracować i całość się ładnie podwoi.

Dodać łyżeczkę soli, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczkę cukru, łyżeczkę miękkiego masła oraz resztę mąki pszennej i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrastania na 30 min pod przykryciem. Po tym czasie ciasto znów wyrobić i pozostawić na kolejne 30 minut.

Ciasto ponownie wyrobić, odgazować, uformować bochenek, ułożyć na dużej blasze z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, lekko posmarowanym oliwą (można oczywiście piec w keksówce lub innej foremce). Bochenek posmarować rozmąconym jajkiem i naciąć pod skosem. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie wstawic do nagrzanego piekarnika.

Piec przez 10 minut w temperaturze 200ºC, a następnie obniżyć temperaturę do 180ºC i piec jeszcze 20 minut. W czasie pieczenia dwukrotnie spryskiwać pieczywo wodą (ze specjalnie do tego celu nabytego zraszacza do kwiatów). Studzić na kratce

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.