Orientalny placek pomaranczowy

Skad dokladnie pochodzi nie wiem… Pomysl gotowania pomaranczy w calosci jest naprawde oryginalny. Oryginalny jest tez smak placka- mocno pomaranczowy, lecz ma nieco cierpka nute- naprawde ciekawy smak 🙂

Na forme o srednicy 22 cm:

2 pomarancze

250 g mielonych orzechow laskowych

1 opakowanie cukru waniliowego

250 g cukru

szczypta soli

1 czubata lyzeczka proszku do pieczenia

6 jajek

polewa czekoladowa

orzechy laskowe siekane do posypania

Pomarancze zalac woda i wraz ze skorka gotowac na malenkim ogniu ok. 2 godziny. Odsaczyc, wyjac pestki i zmiksowac na pure.

Wymieszac mielone orzechy, cukier, cukier wanilowy i proszek do pieczenia. Jaja ubic na puszysta mase. Dodac pomaranczowe pure i orzechowa mieszanke i wymieszac. Wylac do natluszczonej formy i piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 175 °C ( z termoobiegiem- 150°C) ok. 1 godzine.

Po wystudzeniu oblac polewa i posypac siekanymi orzechami.

Placek za dnia 🙂 Swieci zolciutki, jak slonko 🙂

 Placek noca- czarny jak noc z gwiazdami 😉 Ale mi sie poetycko napisalo… 😉

Przepis dodaje do akcji:

Owocowe ciasta zimowe 

Przepis z „Laura. Backen.” Nr 2/2008

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.