Tortellini z nadzieniem miesno-warzywnym i zupa cebulowo-jablkowa

Kolejna odslona wspolnego gotowania- tym razem propozycja wyszla od Kasi Prezydentowej. Moze powinnam napisac propozycja fitnessu w kuchni? 😉 Bo nad tortellini, mimo ze przepis latwy i przystepny trzeba sie mocno „nagimnastykowac”. Ugniatanie, walkowanie, wycinanie, skladanie, klejenie, zakrecanie pierozkow… Cala skomplikowana gimanastyka na wyrobienie miesni 😉 Oszczedzicie jak nic ze 2 godziny w silowni. Ale warto oczywiscie- bo smakuja wszystkim po koleji. Synus na caly glos wracajac z przedszkola wolal: Mama- pierozki! Pewnie go z pol ulicy slyszalo… Nie wspominajac o tym ile potem tego spalaszowal 😉 Za to zupa najprostsza i najszybsza na swiecie- dobrze sie komponuje z tortellini 🙂

Za wspolna „gimnastyke” w kuchni dziekuje rowniez: Paulinie . A Kasi za swietny pomysl 🙂

Zupa:

3 spore cebule

2 zabki czosnku

sol, pieprz

2 lyzki oleju

1 duze jablko

200 ml bialego wina wytrawnego

800 ml bulionu

Cebule pokroic w krazki, czosnek drobno posiekac. Podsmazyc na oleju na rumiano, zalac winem i bulionem, zagotowac. Dodac starte na tarce jablko i zagotowac, doprawic do smaku i podawac z tortellini.

Tortellini:

Na ok 60-70 sztuk

Nadzienie:

200 g mielonego miesa mieszanego- wolowego i wieprzowego

1 mala marchew

1 por- jasna czesc

1 korzen pietruszki

pol malego selera

1 jajko

1 lyzka oleju

sol, pieprz, mielona papryka w proszku

Marchew, selera i pietruszke oczyscic i zetrzec na tarce o drobnych oczkach. Pora drobno posiekac i zeszklic na oleju. Wymieszac wszystkie skladniki nadzienia i doprawic do smaku. Nadzieniem nadziewac tortellini.

(Nadzienia zostalo nieco- wrzucilam je do pomidorowego sosu.)

Ciasto:

350 g mąki (wzielam pol zwyklej tortowej i pol krupczatki)
2 jajka
2 żółtka
szczypta soli
3 łyżki oliwy
odrobina wody, jeśli będzie trzeba do wyrabiania ciasta

Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić dołek, wybić do niego jajka i żółtka, oliwę i sól. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto dodając odrobinę wody w razie potrzeby. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i zostawić do wypoczęcia na 1-2h w lodówce. Wyjąć, rozwałkować i robić tortellini.

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.