Muffiny z daktylami, jablkiem i skorka pomaranczowa

To juz ostatki swiatecznych bakakali- tym razem „ukrecilam” muffiny 😉 Tak mi sie chcialo domowego ciasta, a zu oknem wichura, snieg z deszczem, ciapa, bloto, a w domu zostalo tylko…- 1 jajko! Do tych muffinow wystarczy! Polecam goraco na oslode tej nieciekawej pogody.

Na 12 sztuk:

100 g suszonych daktyli

1 kwasne jablko

1 jajko

250 g maki

50 g mielonych migdalow

1/2 lyzeczki cynamonu

2 lyzki kandyzowanej skorki pomaranczowej

1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia

1/2 lyzeczki sody oczyszczonej

100 g cukru

75 ml oleju slonecznikowego

100 ml soku jablkowego lub pomaranczowego

150 ml mleka

40 g ziaren slonecznika

Do muffinkowej blaszki wlozyc papierowe foremki lub wysmarowac zaglebienia tluszczem. Daktyle wypestkowac i posiekac. Jablko obrac i zetrzec na tarce. Wymieszac make, migdaly, cynamon, proszek do pieczenia, sode i daktyle. Jajko ubic z cukrem, dodac olej, sok i mleko, wymieszac. Dodac szybko skladniki suche i szybko polaczyc. Dodac jablko i wymieszac.

Papierowe foremki zapelniac ciastem do 2/3 wysokosci. Posypac ziarnami slonecznika. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (z termoobiegiem- 160 °C) ok. 25-30 minut.

Przepis z moimi zmianami z: „Bild der Frau. Advent. Basteln, backen, schmücken.” Nr 1/2011

Przepis uczestniczy w akcji:

Owocowe ciasta zimowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.