Kokosowe pralinki

Smak raju… 😉 Skojarzyly mi sie z batonikami Bounty. Slodziutkie i kokosowe- na rozpoczecie mojej pralinkowej akcji 🙂

Na ok. 40 sztuk wielkosci orzecha wloskiego:

150 ml wody

450 g cukru

1 szczypta proszku do pieczenia

120 g wiorkow kokosowych

1 lyzka smietany creme fraiche

polewa czekoladowa

Wode wlac do garnka, dodac cukier, zagotowac mieszajac, az cukier calkowicie sie rozpusci. Dodac proszek do pieczenia, wymieszac. Gotowac na malym ogniu az masa zgestnieje. Gdy kropla masy wypuszczonej na zimna wode tworzy elastyczne kulki, to jest gotowa. Dodac wiorki kokosowe i smietane. Ubic mikserem przez 5-10 minut. Odczekac az masa ostygnie. Nakladac lyzeczka porce kokosowej masy do pralinkowych papilotow i poczekac az stwardnieja, polewac czekolada.

t

 

Przechowywac w szczelnie zamknietej puszce do 2 tygodni.

Przepis z ksiazki „Schokolade” Gries Deco Company 2011

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.