Amerykany

Po raz kolejny pieczenie z dziecmi- zastanawiam sie, czyby takiej akcji kulinarnej nie zrobic 😉 Ferie w przedszkolu i nieciekawa pogoda na zewnatrz zmuszaja do wymyslania najrozniejszych „rozrywek” dziecku w domu 😉 Poza tym, rzutem na tasme dodaje cos do akcji Historia na talerzu- bardzo mi sie ta akcja podobala i chcialbym kontynuacje, bo mam tak jeszcze lekko ze 30 historycznych przepisow do wyprobowania. 

Amerykany:

zdjecie: www.kuechengoetter.de

Co do pochodzenia Amerykanow i ich nazwy istnieje kilka teorii. Jedna z nich-najpopularniejsza tutaj mowi, ze obrazuja amerykanskie spoleczenstwo: bialo- czarna polewa to jego symbol. A oto co jeszcze mi sie udalo wyszukac w niezawodnym internecie ;):

1. Nazawa wywodzi sie od amoniaku- skladnika ciasta (choc w moim przepisie amoniak zastapilam proszkiem do pieczenia)

2. W latach 50-tych XX w. amerykanscy zolnierze sprowadzli to ciastko do Europy- poniewaz nazwa „Black and White Cookies” jakos nie przypadla tu ludziom do gustu nazwano je Amerykanami od amerykanskich zolnierzy.

3. Nazwa wziela sie od ich ksztaltu, ktory przypominal chelmy amerykanskich zolnierzy, jakie nosili w czasie I Wojny Swiatowej. O, tak wygladaly:

 zdjecie: www.wikipedia.de

Podobno druga wersja jest najbardziej prawdopodobna. No nic, „chelmowe” ciastka super smakuja. Sprobujcie! 🙂

Na ok. 8 sztuk:

100 g miekkiego masla

100 g cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

szczypta soli

2 jajka

1 opakowanie budyniu waniliowego

4 lyzki mleka

250 g maki

3 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia

lukier

250 g cukru pudru

2-3 lyzki wody

2 lyzki soku z cytryny

2-3 lyzki kakao

Maslo ubic z sola, cukrem i cukrem waniliowym. Dodac po koleji jajka. Budyn wymieszac z mlekiem i dodac do masy. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia i dodawac stopniowo do masy ciagle ubijajac. Wykladac na blache wylozona papierem do pieczenia 4 krazki z ciasta o srednicy ok. 6 cm i wysokosci 2 cm. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 °C ( z termoobiegiem- 180°C) ok. 15 minut. Podobnie upiec pozostale 4 amerykany. Wystudzic. Zdjac z blachy.

Wymieszac skaldniki lukru. Polowe lukru wymieszac z kakao i doac 1 lyzke wody. Amerykany ukladac np. na szklance- mozna lepiej polukrowac.

A oto co my zrobilismy wsponymi silami z synkiem 🙂 Jeden amerykan ma nawet buzie 🙂

Przepis z: „Für Sie. Kochen & Verwöhnen” Nr 2/09

Przepis uczestniczy w akcji:

Historia na talerzu

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.