Korzenne ciasto w czekoladzie (Gewürzkuchen)

Oto sposob, zeby „oszukac” w kwesti pieczenia ciasteczek. Pieczemy duza blache ciasta, kroimy go w kostke, oblewamy czekolada i juz mamy krajanke, ktora udaje ciasteczka. 😉 Moja rodzina dala sie nabrac! 😉 Sasiadka tez! 🙂 Smakuja pysznie: mieciutkie z korzennym aromatem i czekolada.

Na ok. 108 sztuk

250 ml mleka

150 g plynnego masla

2 lyzki miodu

4 jajka

350 g maki

300 g cukru

100 g mielonych orzechow laskowych

1 lyzeczka mielonych gozdzikow

3 lyzeczki pryzprawy do piernikow

1 opakowanie cukru waniliowego

1 paczka proszku do pieczenia

poza tym: polewa czekoladowa (mialam mleczna, biala i ciemna)

Wymieszac w misce mikserem skladniki ciasta i przelozyc do wylozonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach 40×32 cm. Rozlozyc rownomiernie i piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 175 °C ok. 20 minut. Ciasto wystudzic i pokroic w kostke o wymiarach ok. 3×3 cm. Zanurzac w polewie czekoladowej i pozostawic do wyschniecia na kratce kuchennej.

Przepis dodaje do akcji:

Przepis z: „Für Sie. Kochen&Verwöhnen. Die 100 besten Rezepte zu Weihnachten” nr. 5/2007

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.