Kartoffelschmarrn (smazone pure ziemniaczane)

„Aus der Bahn, Kartoffelnschmarrn!”- takie zawolanie odpowiada w wolnym przekladzie mniej wiecej polskiemu: „Z drogi sledzie, bo krol jedzie!”. Wolaja tak oczywiscie dzieci w zabawie. Jak do tej pory myslalam, ze Kartoffelschmarrn powstal tylko na uzytek tego zawolania. Jakie bylo moje zdziwienie, gdy synek pewnego dnia po przyjsciu z przedszkola opowiadal, ze robil i jadl Kartoffelshmarrn! Zaciekawiona postanowilam sie dowiedziec coz to takiego. Otoz to rodzaj pure ziemniaczanego odsmazanego na patelni. Podaje sie jako dodatek do obiadu, lub jako samodzielne danie z dodatkiem jablkowego musu. W tej drugiej wersji Kartoffelschmarrn goscil dzis na na naszych talezach. Okazal sie calkiem zjadliwym 😉

Dla 2 osob:

500 g kartofli

1 cebula

1 lyzka masla

sol

Kartofle wyszorowac i ugotowac w mundurkach. Obrac z lupin i przepuscic przez praske. Cebule obrac, posiekac w polkrazki. Podsmazyc na masle, dodac kartofle i usmazyc na rumiano.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.