Chleb z platkami owsianymi na zakwasie

Chleb z platkami owsianymi juz raz pieklam tutaj– byl to chleb na drozdzach. Dzis pora pokazac chleb, ktory obiecalam pokazac w poprzednim wpisie. Chleb byl w jednym z wydan Weekendowej piekarni, a przepis znalazlam na blogu Tak sobie pichce u atiny_bc. Autorce dziekuje za udostepnienie przepisu. Musze przyznac, ze oba chleby okazaly sie przepyszne i wejda do naszego repertuaru na stale 🙂

  • 300 g mleka
  • 150 g wody
  • 200 g zakwasu
  • 600 g mąki chlebowej
  • 50 g maki żytniej jasnej
  • 100 g płatków owsianych
  • 15 g soli
  • 1 łyżka cukru, albo miodu, albo melasy

Z podanych składników zagnieść ciasto  – można ręcznie lub przy pomocy maszyny.  Ciasto musi być gładkie i nie klejące. Zostawić do wyrośnięcia na  około 4 godzin. Odgazować, uformować chlebek – jeden duży lub dwa mniejsze, obtoczyć w mące i włożyć do koszyka (łączeniem do góry). Pozostawić do rośnięcia na około 4 godziny.

Po tym czasie chleb przełożyć na łopatę, naciąć i włożyć do piekarnika. Można tez go spryskać woda i posypać płatkami owsianymi.

Piec w temperaturze 210°C, w naparowanym piekarniku, przez około 40 minut.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.