Mus melba- brzoskwinia

Oryginalny deser o tej nazwie to lody powstale na czesc slynnej australijskiej spiewaczki operowej Nelli Melba. W latach 1892-1893 wystepowala goscinnie w Londynskiej Royal Opera House. Wlasnie wtedy slynny kuchmistrz Auguste Escoffier stworzyl na jej czesc lody- lody waniliowe z pure malinowym i polowka gotowanej brzoskwini.

Moja propozycja to swobodna wariacja na temat tych lodowo- na lody jest juz chyba nieco za zimno? 😉 Na podstawie polaczenia brzoskwinia- maliny-wanilia powstaly tez torty, serniki, ciasta. Ale dzis lekki twarozkowy mus. Zapraszam w przerwie od ciezkich miodowych wypiekow! 😉

Dla 4 osob:

160 g homogenizowanego twarozku waniliowego

100 g smietany kremowki

3 polowki brzoskwin z puszki

150 g malin

2 platy zelatyny

2 lyzeczki cukru

Brzoskwinie rozgniesc widelcem, wymieszac z twarozkiem i cukrem. Zelatyne namoczyc w zimnej wodzie, odcisnac, rozpuscic w niewielkiej ilosci wody, nastepnie dodac do twarozku. Odstawic, gdy masa zacina sie scinac dodac ubita smietanke, odstawic do stezenia.

Wykladac porcje musu na talerzyki i przybierac malinami.

Przepis uczestniczy w akcji:

Historia na talerzu

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.