Salatka ziemniaczana z ogorkami konserwowymi i dymka

Ten wariant salatki wspaniale smakuje do dan obiadowych podawanych z makaronem. Pieczeni z gestymi sosami. Smakuje tez solo na kolacje z razowym chlebem:)

Dla 4 osob:

1 kg kartofli

1 peczek dymki

250 g ogorkow konserwowych

250 ml bulionu

4 lyzki oliwy z oliwek

6 lyzek bialego octu balsamicznego

1 lyzeczka musztardy

sol, pieprz

Kartofle umyc i ugotowac w mundurkach, odcedzic, wysudzic nieco i obrac ze skorki. Pokroic jeszcze cieple w talarki. Zagrzac bulion, dodac olej, ocet i musztarde. Wymieszac. Jeszcze goracym sosem zalac cieple kartofle i wymieszac. Odstawic do wystygniecia i naciagniecia.

Dymke posiekac w taklarki, ogorki posiekac rowniez w talarki. Wymieszac z salatka. Doprawic do smaku sola i pieprzem. Odstawic na 30 minut, zeby salatka sie „przegryzla”.

Po namysle postanowilam dodac przepis do konkursu, jako propozycje w kolorze zoltym 🙂

Tęcza Smaków

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.