Gulasz Szegedynski (Gulasz z Szeged)

Wspaniala propozycja na chlodne dni. Nie bojmy sie kiszonej kapusty- dzieki sporej zawartosci witaminy C dostarcza nam naturalna ochrone przed przeziebiem i sprzyja trawieniu. Gulasz swoja nazwe zawdziecza miastu Szeged, na Wegrzech oczywiscie 🙂

Dla 2 osob:

250 g miesa na gulasz wolowego

1 1/2  lyzki oleju

1 cebula

1/2 zabka czosnku

1/8 l bulionu

1 czerwona papryka

1 zielona papryka

150 g kiszonej kapusty

1 lyzeczka musztardy

pieprz, sol,

papryka slodka w proszku

mielony kminek

Mieso pokroic w spora kostke i dobrze obsmazyc na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Cebule obrac i pokroic w kostke, czosnek przepuscic przez praske, dodac cebule i czosnek do miesa, smazyc przez chwile, dodac musztrade, podlac bulionem i gotowac na niewielkim ogniu pod przykryciem ok. 40 minut.

Papryki umyc, oczyscic z gniazd nasiennych, pokroic w paski. Kapuste odcisnac i posiekac. Papryke i kapuste wlozyc do gulaszu, przyprawic i gotowac kolejne 30 minut.

Mozna podawac z kleksem kwasnej smietany (Tak bylo w oryginale, ale ja zrezygnowalam z tego dodatku)

Przepis z ksiazki „Lieblingsrezepte der Landfrauen. Von Suppe bis Dessert”. wyd. Weltbild 2008.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.