Bulczane knedle (Semmelknödel)

Juz raz o nich pisalam tutaj: http://zkartoflanegopola.blox.pl/2011/04/Steki-wolowe-z-chlebowa-posypka-i-bulczane-knedle.html

Jest to tutaj na poludniu Niemiec jeden z najbardziej rozpowszechnionych obiadowych dodatkow.

Wedle przekazow powstanie tych knedli datuje sie na 1266 r, gdy miasto Deggendorf (moje okolice) bylo oblegane przez czeskiego krola Ottokara. W miescie brakowalo zywnosci, totez z czerstwego pieczywa wymyslone te potrawe. Legenda mowi, iz zona burmistrza ujrzala z okna, ze nieprzyjacielsiue wojska gotuja sie do ataku. Nie wiel myslac, „strzelila” z knedla do jednego z zolnierzy wspinajacego sie na mury miejskie. Zolnierz ow widzac to poinformowal, ze w miescie jest jeszcze spory zapas jedzenia, dlatego krol Ottokar wycofal sie z oblezenia. I tak to knedle uratowaly Deggendorf i reszte Bawarii 🙂

Dla 4 osob:

10 czerstwych bulek pokrojonych w kostke lub w palsterki (ja preferuje kostke)

1/4 l mleka

4 jajka

sol

Bulki wlozyc do miski, posolic  i zalac cieplym mlekiem. Dodac jajka, wymieszac i odstawic na 10 minut. Wilgotnymi rekoma uformulowac knedle.

W duzym garnku zagotowac wode i posolic, wrzucac knedle i poczekac, az wyplyna, potem gotowac jeszcze przez chwile.

Knedle sa doskonalym dodatkiem do sosow- „wciagaja” duzo sosu.

Informacje i przepis z ksiazki „Lieblingsrezepte der Landfrauen. Von Suppe bis Dessert”. wyd. Weltbild 2008.

Przepis dodaje do akcji:

Historia na talerzu

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.